Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Grochówka (Izrael)

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Groch przebrać, dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić

Grochówka (Izrael)

Składniki:

Grochówka (Izrael)

 

  • 3 l wody
  • 2 szkl łupanego grochu
  • 1 kg mostku wołowego
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 marchewki starte na tarce
  • 2 posiekane cebule
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grochówka (Izrael)
Groch przebrać, dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować na małym odniu 1 godzinę. Dodać mięso, osolić, wsypać pieprz, włożyć marchewkę i cebulę, zagotować, odszumować, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować na małym ogniu 2 godz ażmięso będzie miękkie (w razie potrzeby wlać wodę aby uzyskać rządana gęstość). Wyjąć mięso, pokroić na kawałki, trzymać w cieple. Zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, przelać do garnka, podgrzać. Podawać z mięsem, posypane pietruszką.

Tagi:

groch