monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Gruzińskie kuleczki mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tę potrawę podaję zawsze na zimno

Gruzińskie kuleczki mięsne

Składniki:

Gruzińskie kuleczki mięsne

 

Sposób przygotowania:

Gruzińskie kuleczki mięsne
Pręgę, marchewkę i pietrzuszkę zalewamy zimna wodą i gotujemy ok. 50min zbierając szumowiny. Pręgę wyjmujemy, studzimy i mielimy z ziemniakami, orzechami i śliwkami. Dodajemy jajko, zmiażdżony czosnek, sól i drobno posiekany koperek. Mieszamy. Z masy formujemy kulki. Obtaczamy w bułce i smażymy partiami w głebokim oleju aż się zrumienią. Bulgur gotujemy ok. 3min w 2 szklankach wywaru z mięsa. Odstawiamy na 20min. Ogórka obieramy, kroimy w plasterki i zasypujemy suszoną miętą. Wstawiamy na 20min do lodówki. Następnie dodajemy śmietanę, solimy i mieszamy. Podajemy z kaszą do mięsa.