SUPERPRZEPIS

Gryczane bliny z pastą i łososiem

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Gryczane bliny z pastą i łososiem Więcej zdjęć (4)

Nigdy nie przepadałam na plackami, ale to nie są zwykłe placki. Są bardzo smaczne, zdrowe i w takim podaniu bardzo wykwintne. Można zabrać je do pracy jako drugie śniadanie zamiast chleba.

Składniki:

Gryczane bliny z pastą i łososiem

 

Sposób przygotowania:

Gryczane bliny z pastą i łososiem
 

Przygotowanie rozczynu

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Składniki powinny być dokładnie wymieszane z mlekiem.

W 1 szklance mleka rozpuszczamy sól, drożdże, cukier. Odstawiamy na 10 min.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Ciasto powinno swobodnie opadać z łyżki.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn. Masło rozpuszczamy i dodajemy do reszty składników, Mieszamy aby powstało gładkie ciasto. Powinno być gęste ale płynne.

Smażenie

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Podczas smażenie placuszki powinny swobodnie rosnąć.

Na wysmarowaną olejem patelnię wykładamy porcje masy i smażymy placki na małym ogniu. Powinny ładnie rosnąć. Można zastosować metalową foremkę do smażenia o różnych kształtach.

Przygotowanie farszu

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Ogórek ma być pokrojony bardzo drobniutko.

Ogórek kroimy w kostkę.

Przygotowanie farszu

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Jajko ugotowane na twardo pokrojone w kostkę.

Jajka kroimy w drobną kostkę.

Przygotowanie farszu

Gryczane bliny z pastą i łososiem

Mieszamy jajka, ogórka, koper, serek, majonez.

Wykładanie farszu

Gryczane bliny z pastą i łososiem
Na wysmażone placuszki wykładamy farsz łososia i kiełki.

Po wystudzeniu na placuszki wykładamy porcję farszu, kawałki łososia oraz posypujemy kiełkami.