Sposób przygotowania:
Kolorowy talerz z przekąskami
BLINY - drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem, zostaw w ciepłym miejscu żeby zaczęły rosnąć. Przesiej mąki i dodaj do nich żółtko, spieniony zaczyn - wymieszaj łyżką i zostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie wlej przestudzone masło, sól i sztywną pianę z białka - wymieszaj delikatnie. Smaż niewielkie placuszki na patelni z mieszanką oleju i masła - przewracaj i dosmaż z drugiej strony gdy na wierzchu placuszka pojawią się bąbelki. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.Śledzia a'la łosoś rozdrobnij - drobniutko pokrój albo rozetrzyj widelcem. Szalotkę także posiekaj i wymieszaj ze śledziem i odrobiną oleju z zalewy. Dopraw do smaku pieprzem.Ugotowane na twardo jajko obierz i zetrzyj na jarzynowej, drobnej tarce. Zrób pastę dodając majonez i zieleninę, dopraw.Ugotowanego buraka zmiksuj na pastę, wymieszaj i rozetrzyj z fetą, dopraw.Z chleba odkrój skórkę i kromki przekrój na mniejsze kawałki. Opiecz w piekarniku, ale tylko tyle żeby się lekko zrumieniły. Grzanki tostowe posmaruj pastą z jajka i ozdób szczypiorkiem. Na bliny wyłóż pastę śledziową i pastę z buraka - przybierz jogurtem i kawiorem.
marietta