SUPERPRZEPIS

Kolorowy talerz z przekąskami

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Kolorowy talerz z przekąskami Więcej zdjęć (5)

Niby nic takiego, ale taki talerz kolorowych przekąsek będzie ozdobą stołu na każdej imprezie.

Składniki:

Kolorowy talerz z przekąskami

 

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 2 czubate łyżki posiekanej zieleniny - koperek, natka, szczypiorek
  • 1 mały, pieczony buraczek
  • 2 łyżki sera typu feta albo jakiegoś twarożku
  • kilka łyżeczek jogurtu typu greckiego
  • 1 filet śledziowy a`la łosoś, w oleju
  • 1/2 szalotki
  • kilka malutkich łyżeczek czarnego kawioru
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • BLINKI - 10 g drożdży świeżych
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko - rozdzielone na żółtko i białko
  • 50 g mąki pszennej luksusowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • do smażenia - troszkę oleju i masła

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy talerz z przekąskami
BLINY - drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem, zostaw w ciepłym miejscu żeby zaczęły rosnąć. Przesiej mąki i dodaj do nich żółtko, spieniony zaczyn - wymieszaj łyżką i zostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Następnie wlej przestudzone masło, sól i sztywną pianę z białka - wymieszaj delikatnie. Smaż niewielkie placuszki na patelni z mieszanką oleju i masła - przewracaj i dosmaż z drugiej strony gdy na wierzchu placuszka pojawią się bąbelki. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.Śledzia a'la łosoś rozdrobnij - drobniutko pokrój albo rozetrzyj widelcem. Szalotkę także posiekaj i wymieszaj ze śledziem i odrobiną oleju z zalewy. Dopraw do smaku pieprzem.Ugotowane na twardo jajko obierz i zetrzyj na jarzynowej, drobnej tarce. Zrób pastę dodając majonez i zieleninę, dopraw.Ugotowanego buraka zmiksuj na pastę, wymieszaj i rozetrzyj z fetą, dopraw.Z chleba odkrój skórkę i kromki przekrój na mniejsze kawałki. Opiecz w piekarniku, ale tylko tyle żeby się lekko zrumieniły. Grzanki tostowe posmaruj pastą z jajka i ozdób szczypiorkiem. Na bliny wyłóż pastę śledziową i pastę z buraka - przybierz jogurtem i kawiorem.
Kolorowy talerz z przekąskami
naszykuj wszystkie składniki na bliny - przesiej koniecznie obie mąki
Kolorowy talerz z przekąskami
wymieszaj je z zaczynem i zostaw żeby ciasto podrosło
Kolorowy talerz z przekąskami
dopiero gdy podwoi swoją objętość dodaj pianę z białka i masło
Kolorowy talerz z przekąskami
na patelni z mieszanką oleju i masła usmaż małe bliny