marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grzanki holenderskie na kolorowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chleb tostowy wypakować i obłożyć każdą z kromek dwoma dowol- -nymi składnikami.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać z 15 min.

Grzanki holenderskie na kolorowo.

Składniki:

Grzanki holenderskie na kolorowo.

 

  • 1 opakowanie chleba tostowego,
  • 1 opakowanie cheddara lub edamskiego w plastrach,
  • 2 średnie papryki kolorowe,np.zielone,
  • 25 dag.salami w plasterkach,
  • 1 duży pomidor,
  • kilka małych pieczarek,
  • 20 dag.wątróbki gęsiej lub drobiowej,
  • 2 jajka na twardo,
  • ketchup do polania,
  • kilka cząstek brzoskwiń z puszki,
  • 1 łyżka masła do obsmażenia pieczarek,
  • szczypta suszonych ziół.

Sposób przygotowania:

Grzanki holenderskie na kolorowo.
Kromki chleba tostowego wyjąć z folii i rozłożyć na desce,pieczarki oczyścić lekko,pokroić na cienkie plasterki i obsmażyć na maśle.O- -woce z puszki wyjąć,osączyć i pokroić na ósemki.Wątróbkę drobi- -ową jeśli surowa,również obsmażyć,warzywa umyć,pokroić,usuwaj- -ąc nasiona,ogonki,a jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek i pokroić na plasterki.Tak przygotowanymi składnikami obłożyć tos- -ty na każdą kromkę po dwa składniki,np.wątróbka z pieczarkami. Ułożyć grzanki na blasze i wstawić do nagrzanego do 180 st.C pie- -karnika.Opiekać z 15 min. Po wyjęciu posypać ziołami startymi,po- -lać ketchupem lub innym sosem ostrym.