Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Grzyby marynowane 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Grzyby marynowane to idealny dodatek do wędlin. Zobacz przepis na marynowane grzyby.

Grzyby marynowane 3

Składniki:

Grzyby marynowane 3

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze...

  • zalewa:
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane 3

Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.