Grzyby marynowane 3

Babcia Halinka - Przepis na: Grzyby marynowane 3 offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyby marynowane 3
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Grzyby marynowane to idealny dodatek do wędlin. Zobacz przepis na marynowane grzyby.


trudność: łatwe
czas:

Grzyby marynowane 3 - SKŁADNIKI:

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze...
  • zalewa:
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Grzyby marynowane 3 - PRZYGOTOWANIE:

Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby marynowane 3 (strona 1 z 1)  
Gość

vodka_da_man
gość

2008-10-04 06:59
nie ma to jak dobry gribek do wodeczki ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Tomasz
gość

2008-11-11 21:07
http://www.allegro.pl/item479251989_grzyby_boczniak_marynowany_super_jakosc_i_cena.html

zapraszam do zakupy pysznych marynowanych boczniaków
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-04 10:05
nan pytanko czy dodajesz marchewki listek -bo niewidze
Skomentuj
Oceń:
0
lotos

lotos
offline

2010-09-21 09:59
super przepis-dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Marynaty
Marynata do karkówki Marynowana limonka na ostro Marynata do drobiu z tymiankiem
Peklowana szynka z rozmarynem Marynata czosnkowo-ketchupowa do wieprzowiny Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika
Szwedzkie buraki marynowane Szwedzki ocet raz-dwa-trzy Papryka w zalewie wg FemmeFatale
Suszone pomidory w oliwie Marynata ziołowa do mięsa Marynata do mięsa wieprzowego

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane