Grzyby marynowane 3

Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
zdjęcia: 1 z 1
Grzyby marynowane 3
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Grzyby marynowane to idealny dodatek do wędlin. Zobacz przepis na marynowane grzyby.


trudność: łatwe
czas:

Grzyby marynowane 3 - SKŁADNIKI:

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze...
  • zalewa:
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Grzyby marynowane 3 - PRZYGOTOWANIE:

Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Grzyby marynowane 3 (strona 1 z 1)  
Gość

vodka_da_man
gość

2008-10-04 06:59
nie ma to jak dobry gribek do wodeczki ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Tomasz
gość

2008-11-11 21:07
http://www.allegro.pl/item479251989_grzyby_boczniak_marynowany_super_jakosc_i_cena.html

zapraszam do zakupy pysznych marynowanych boczniaków
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-04 10:05
nan pytanko czy dodajesz marchewki listek -bo niewidze
Skomentuj
Oceń:
0
lotos

lotos
offline

2010-09-21 09:59
super przepis-dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Marynaty
Marynowane winogrona Marynata do karkówki Marynowana limonka na ostro
Marynata do drobiu z tymiankiem Peklowana szynka z rozmarynem Marynata czosnkowo-ketchupowa do wieprzowiny
Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika Szwedzkie buraki marynowane Szwedzki ocet raz-dwa-trzy
Papryka w zalewie wg FemmeFatale Suszone pomidory w oliwie Marynata ziołowa do mięsa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane