Grzyby marynowane 3

Babcia Halinka - autor przepisu Grzyby marynowane 3 offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Grzyby marynowane 3
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Grzyby marynowane to idealny dodatek do wędlin. Zobacz przepis na marynowane grzyby.


trudność: łatwe
czas:

Grzyby marynowane 3 - SKŁADNIKI:

  • Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze...
  • 1 kg świeżych grzybów
  • 3 cebule
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • goździki
  • chrzan
  • zalewa:
  • 400 ml wody
  • 200 ml octu (10%)
  • 8 płaskich łyżek cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli

Grzyby marynowane 3 - PRZYGOTOWANIE:

Do marynowania można wziąć kapelusze młodych borowików, maślaki, gąski, kurki, rydze, opieńki oraz grzyby hodowane: pieczarki i boczniaki. Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym) wodzie około 15 min. Następnie grzyby odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach. Po między grzyby włożyć zblanszowane, małe cebulki (w całości lub grubo pokrojone). Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu. Przygotować zalewę. Zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet . Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.

O smaku grzybów marynowanych decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu.



Komentarze do Grzyby marynowane 3 (strona 1 z 1)  
Gość

vodka_da_man
gość

2008-10-04 06:59
nie ma to jak dobry gribek do wodeczki ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Tomasz
gość

2008-11-11 21:07
http://www.allegro.pl/item479251989_grzyby_boczniak_marynowany_super_jakosc_i_cena.html

zapraszam do zakupy pysznych marynowanych boczniaków
Skomentuj
Oceń:
0
elutka

elutka
offline

2008-12-04 10:05
nan pytanko czy dodajesz marchewki listek -bo niewidze
Skomentuj
Oceń:
0
lotos

lotos
offline

2010-09-21 09:59
super przepis-dzięki!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Marynaty
Szwedzkie buraki marynowane Szwedzki ocet raz-dwa-trzy Papryka w zalewie wg FemmeFatale
Suszone pomidory w oliwie Marynata ziołowa do mięsa Marynata do mięsa wieprzowego
Marynata miodowa do mięsa Marynowane podgrzybki Ogórki małosolne 11
Sos koperkowy wg justynak223 Prawdziwki marynowane 2 Ekstrakt pomarańczowy Milutkiej
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane