Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz transylwański

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody lub kaszą jęczmienną.

Gulasz transylwański

Składniki:

Gulasz transylwański

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej b/k,
  • 90 dag kiszonej kapusty,
  • 4 średnie cebule,
  • 4 łyżki smalcu,
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • sól.
  • 1 kg łopatki wieprzowej b/k,
  • 90 dag kiszonej kapusty,
  • 4 średnie cebule,
  • 4 łyżki smalcu,
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminku,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Gulasz transylwański
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać smalec. Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. Podlać odrobiną wody. Dodać sproszkowaną paprykę. Posolić do smaku. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 40 min). Dodać kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę odcisnąć, (gdy zbyt kwaśna przepłukać wodą). Posiekać. Dodać do mięsa. Podlać wodą. Gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Całość zalać śmietaną wymieszaną z mąką. Gotować jeszcze przez ok 4 min.