reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gulasz z wątróbki drobiowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj coś szybkiego, prostego i taniego, ale pysznego choć zupełnie nie widowiskowego :) Podaję ilość wątróbki taką jaką kupiłam, choć po oczyszczeniu i odrzuceniu nieapetycznych kąsków zostało jakieś 800 g.

Gulasz z wątróbki drobiowej

Składniki:

Gulasz z wątróbki drobiowej

 

  • 1 kg wątróbki drobiowej

 

 

 

 

  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

  • 1 cebula.

 

  • 0,5-0,8 ml wywary warzywnego/ rosołu/ rosołek+woda

 

 

  • dodatkowo

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • maka do oprószenia wątróbki

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbki drobiowej

przygotowanie

Gulasz z wątróbki drobiowej
fasolkę kroimy w 2-3 cm kawałki, a pomidory w wiekszą kostkę

Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki- takie 2-3 cm

Następnie gotujemy w osolonej wodzie al dente. i odcedzamy,

Pomidory parzymy i ściągamy skórkę, kroimy w kostkę- jeżeli wam przeszkadzają pestki to usuwacie gniazda nasienne.

wątróbka

Gulasz z wątróbki drobiowej
do smażenia dodałam masło- danie lepiej smakuje

Cebule kroimy drobno w paski, a czosnek w plasterki.

Wątróbkę oprószamy lekką mąką i obsmażamy na oleju z masłem.

Smażenie tzw krótkie- na gorącym tłuszczy i króciutko- tak żeby każdy kawałek był obsmażony, dlatego robimy to partiami- odkładamy na bok.

duszenie

Gulasz z wątróbki drobiowej
Dusimy do momentu gdy z wątróbki nie będzie wylewała się krew

Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę, potem dodajemy czosnek, pomidory i wątróbkę.

Podlewamy wywarem(0,5l), dodajemy pieprz i dusiamy 10 minut.

Można krócej, ale ja nie lubię krwistej i dlatego sprawdzam co jakiś czas, czy jest już dobra:)

Jeżeli sos jest za gęsty dolewamy resztę wywaru, posypujemy natką pietruszki i gotowe:)

Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chlebusia, ale można podawać również z kaszą czy ziemniakami.


Tagi:

podroby danie