kszot

kszot

Kucharz
[Przepisów: 2]

hiszpańska tarta jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tą tarte to smak z wakacji spędzonych w Hiszpanii a dokładnie w jej wschodniej części -Galicji. Polecam!

hiszpańska tarta jabłkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

hiszpańska tarta jabłkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

hiszpańska tarta jabłkowa
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Ucieramy białka z cukrem, kiedy osiągniemy już jednolitą gęstą masę, należy dodać powoli mąkę małymi porcjami i delikatnie mieszać łyżką. W między czasie dodać żółtka oraz proszek do pieczenia, nim dodamy całą mąkę należy powoli również porcjami dodawać jogurt wraz z sokiem z cytryny. W oryginalnym przepisie jest jogurt cytrynowy jednak ja nie znalazłam takiego w naszych sklepach. Następnie po woli dodajemy olej oraz kieliszek alkoholu. Gdy masa jest już gotowa dodajemy starte jabłko i otartą skórkę z jednej cytryny i również mieszamy. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką- krupczatką lub bułką tartą. Przelać masę do formy.Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
hiszpańska tarta jabłkowa
Ciasto idealnie nadaje się do kawy
hiszpańska tarta jabłkowa
Na utartych białkach z cukrem powinny tworzyć się pęcherzyki powietrza
hiszpańska tarta jabłkowa
Ciasto będzie bardziej puszyste jeśli mąka zostanie przesiana przez sitko