misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Indyk w potrawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z gotowanym ryżem....

Indyk w potrawce

Składniki:

Indyk w potrawce

 

  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • czarny pieprz
  • 4 piersi z indyka bez skóry (pokrojone na małe kawałki)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 250 ml domowego rosołu z kurczaka lub bulionu warzywnego
  • 4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 280g mrożonego groszku
  • 1 zielone papryka pokrojona w kostkę
  • 115g jogurtu
  • 4 łyżki zielonej pietruszki posiekanej

Sposób przygotowania:

Indyk w potrawce
Zmieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć z niej kawałki indyka. Rozgrzać olej na teflonowej patelni. Dodać cebulę, czosnek, smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Włożyć mięso z indyka i smażyć 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli przywiera do patelni, dolać odrobinę rosołu. Dorzucić marchewkę, groszek i dolać pozostały bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu 5-8 minut. Dodać paprykę, doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować 5 minut. Domieszać jogurt i pietruszkę. Doprawić. Podawać z gotowanym ryżem.