misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Jabłecznik z kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny drożdżowy jabłecznik z bardzo dużą ilością chrupiącej i złocistej kruszonki...

Jabłecznik z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z kruszonką

  • KRUSZONKA:
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła (margaryny)

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z kruszonką

Mąkę przesiać do miski wraz z solą, zrobić dołek i we wgłębieniu zrobić rozczyn: wkruszyć drożdże, dodać trochę cukru, wlać letnie mleko i zamieszać z niewielką ilością mąki. Przykryć i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać resztę cukru, stopione i przestudzone masło oraz jajko. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Ciasto rozwałkować na posmarowanej blaszce. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i masła zagnieść kruszonkę. Jabłka wykładamy na ciasto układając plasterki jabłek tak aby zachodziły częściowo na siebie. Posypujemy kruszonką i sparzonymi rodzynkami. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 35-40 minut. SMACZNEGO!

Redakcja poleca: