xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Jabłecznik z połówkami jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak wiosna to i ciasto wypełnione po brzegi smacznymi jabłuszkami :D nie ważne czy nazwiesz je jabłecznikiem czy szarlotką. Moje ciasto napchane połówkami jabłek - pyszności w rozmiarze XL .

Jabłecznik z połówkami jabłek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik z połówkami jabłek

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • odrobina cynamonu
  • szczypta soli
  • 7-8 jabłek

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z połówkami jabłek
Mąkę przesiewam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i solą. Dodaję serek homogenizowany - łączę z mąką za pomocą łyżki. Następnie dodaję masło i całość siekam nożem. Zagniatam ciasto i dzielę na 2 części. Każdą część rozwałkowuję na wielkość formy w której piekę ciasto. Jedną z części wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka po obraniu przecinam na pół i wykrawam gniazda nasienne. Połówki jabłek układam obok siebie na cieście. Tak ułożone jabłka oprószam cynamonem i przykrywam drugą częścią ciasta, delikatnie dociskając je do spodu. Piekę w 180'C przez 40-45min. Przed podaniem ciasto posypuję cukrem pudrem.
Jabłecznik z połówkami jabłek
Do zmieszanych składników suchych dodaję serki i masło
Jabłecznik z połówkami jabłek
Dno foremki wykładam 1/2 wyrobionego ciasta
Jabłecznik z połówkami jabłek
Na cieście układam połówki jabłek i oprószam je cynamonem
Jabłecznik z połówkami jabłek
Jabłka przykrywam pozostałym ciastem i piekę ok. 45min