Sposób przygotowania:
Szarlotka z połówkami jabłek
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać jogurt grecki i na tarce o grubych oczkach zetrzeć zimną margarynę. Wszystko wymieszać, potem wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na dwie nierówne części. Na troszkę większy niż blacha z wyposażenia kuchenki wymiar dociąć papier do pieczenia i na tym papierze rozwałkować mniejszą porcję ciasta. Ciasto z papierem ułożyć w blasze i posypać ciasto bułką tartą. Jabłka umyć, za pomocą specjalnego przyrządu wyciąć gniazda nasienne, obrać jabłka i każde przekroić na pół. Zostawiając małe odstępy ułożyć połówki jabłek na cieście ( jedna połówka mi została, czyli użyłam 7,5 jabłka ). Między nimi posypać cukier kokosowy. Drugą część ciasta rozwałkować też cienko na większy płat i rozłożyć luźno na jabłka tak aby można było zrobić między jabłkami wgłębienia. Nadmiar ciasta wystającego mocno za blachę odciąć a jedną i drugą warstwę ciasta zawinąć do środka aby podczas pieczenia sok jabłek nie wyciekał. Resztki ciasta połączyć, rozwałkować i małą foremeczką do ciasteczek ( u mnie serduszka ) wyciąć małe ciasteczka i ułożyć je dookoła zakrywając łączenie ciasta. Na górze każdego jabłka można także położyć po serduszku. Na koniec ciasto nakłuć widelcem i blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ciasto 50 minut. Upieczone przestudzić i posypać cukrem pudrem.
monikaT83
zewa
Oj pysznie, nie sądziłam że to ciacho jest takie dobre.