Jabłka pieczone z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulę obrać, drobno posiekać, korniszony pokroić w kosteczkę. Kaszankę wyjąć ze skórki, wymieszać z cebulką, korniszonem, musztar

Jabłka pieczone z kaszanką

Składniki:

Jabłka pieczone z kaszanką

 

  • 6-8 jabłek
  • 2 pętka kaszanki
  • 2 cebule
  • 3 korniszony
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • odrobina soku z cytryny
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Jabłka pieczone z kaszanką
Cebulę obrać, drobno posiekać, korniszony pokroić w kosteczkę. Kaszankę wyjąć ze skórki, wymieszać z cebulką, korniszonem, musztardą, majerankiem, tymiankiem i pieprzem.

Jabłka umyć odkroić wierzchy i zachować jako przykrywki (skropić od spodu cytryną). Środek jabłka wydrążyć, napełnić jabłka nadzieniem, przykryć pokrywkami i upiec w piekarniku nagrzanym do temp 170 stopni na blasze, na papierze do pieczenia.

Do pieczenia na grillu jabłka owijamy w folię aluminiową i w czasie pieczenia obracamy ze wszystkich stron.