zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 614]

Jabłka zapiekane w serowym cieście

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mieliśmy ochotę na szarlotkę i padło na ten przepis. Pyszne zapiekane jabłuszka w serowym cieście.

Jabłka zapiekane w serowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane w serowym cieście

  • 25 dag masła lub margaryny u mnie Kasia
  • 300 g serka waniliowego, użyłam 2 x 150 g Danio
  • 3 szk. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pełna łyżka cukru z prawdziwa wanilią
  • jabłka , u mnie ponad kg , ilość uzależniona jest od wielkości, ja miałam małe i weszło
  • 20 sztuk winogron
  • Cynamon
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w serowym cieście

Margarynę, serki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia przekładam do miski, najpierw mieszam za pomocą widełek robota, później zagniatam miękkie ciasto.



Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki. Winogrona myję i osuszam.



Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( 38 x 27) i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, w każdą połówkę jabłka wkładam winogrono, i układam na cieście jedno obok drugiego. 



Wierzch owoców posypuję cynamonem. Nakrywam odłożonym ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika, i piekę około godziny w 180 st. C 



Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.



*zainspirował mnie przepis z WŻ , autor  marchewka007 

Redakcja poleca: