Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Jęczmienne placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mój sposób na smaczne wykorzystanie resztek kaszy jęczmiennej

Jęczmienne placuszki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jęczmienne placuszki

Sposób przygotowania:

Jęczmienne placuszki

Ugotowaną kaszę dokładnie rozdrabniamy blenderem, dodajemy jajka i razem jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko, dodajemy mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy rodzynki oraz odrobinę cukru (ja dałam około 1 niezbyt dużej łyżki), mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano niezbyt duże placuszki. Przy pomocy papierowego ręcznika odsączamy placuszki z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z domowymi powidłami (u mnie były wiśniowe) i uprażonymi na patelni płatkami migdałów.