Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Jogurtowe bułki z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo Wam polecam pieczenie chleba i bułek w domu. Domowe, puszyste, smaczne bułeczki posypane chrupiącymi pestkami dyni można przygotować w weekend, zamrozić i codziennie mieć pyszną kanapkę do pracy.

Jogurtowe bułki z dynią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jogurtowe bułki z dynią

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowe bułki z dynią
W miseczce ucieram na pastę drożdże z ciepłym jogurtem, łyżką mąki i miodem, odstawiam do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewam pozostałą mąkę, dodaję czosnek niedźwiedzi, sól i oliwę oraz drożdże gdy wyrosną.Następnie dolewam tyle wody, by zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam chwilę, odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. Gdy wyrośnie zagniatam jeszcze raz i dzielę je na 8-10 części. Z każdej części robię placuszek o średnicy ok. 10 cm i zawijając brzegi do środka formuję bułki. Bułki odkładam na 10 minut na blachę, po czym smaruję je mlekiem, posypuję dynią i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę ok. 25 minut. 
Jogurtowe bułki z dynią
Smakują wybornie zarówno z dżemem jak i wędliną