Sposób przygotowania:
Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami
Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do lodówki. Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn połączyłam z pozostałymi składnikami i wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania. Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone jabłka i posypałam kruszonką. Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
edytaha
anemon
Bardzo dziękuję i polecam.