anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Część jajek zastąpiłam puree z dyni, dzięki czemu ciasto jest bardziej wilgotne, dłużej zachowuje świeżość i jest lżejsze i zdrowsze.

 Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami

 

 

  • PONADTO:
  • obrane i oczyszczone jabłka – 250 g

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka krupczatka – 70 g
  • masło – 50 g
  • cukier drobny – 50 g

Sposób przygotowania:

Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami
Wszystkie składniki kruszonki rozcierałam do uzyskania grudek. Na czas przygotowywania ciasta kruszonkę przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do lodówki. Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanej śmietany i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowy rozczyn połączyłam z pozostałymi składnikami i wyrabiałam, aż ciasto było lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam, a następnie przełożyłam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 8x36 cm. Foremkę z ciastem nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrastania. Gdy ciasto było wyrośnięte ułożyłam na wierzchu pokrojone jabłka i posypałam kruszonką. Foremkę z ciastem wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 40 minut. Upieczone ciasto pozostawiłam w foremce do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
 Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami
Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
 Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami
Gdy podwoiło swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiałam.
 Drożdżowa bułka z dynią i jabłkami
Przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.