migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1117]

Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny soczysty kurczak owinięty boczkiem i zapiekany w piekarniku. Dzięki marynacie z jogurtu mięsko jest niezwykle soczyste i delikatne.

Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku

 

  • 1 średnia podwójna pierś z kurczaka
  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • odrobina soli

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku
Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc.

Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty. Każdy kawałek mięsa owinąć plastrem boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut.

Gotowe mięsko podałam z grillowanym bakłażanem i kuskusem z dodatkiem suszonych pomidorów.
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku
Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku
Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu.
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku
Następnie kawałki mięsa osaczyć z nadmiaru marynaty. Każdy kawałek mięsa owinąć plastrem boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Jogurtowy kurczak zapiekany w plastrach boczku
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-25 minut.