Martyna12

Martyna12

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Kaczka faszerowana mięsem z selerowymi frytkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kaczka wyszła soczysta i smaczna. Farsz idealnie doprawiony o konsystencji zwartej pieczeni z chrupiącym selerem konserwowym. Frytki selerowe zrobiły furorę, delikatne lecz z charakterem. Chrupiące z wierzchu miękkie w środku.

Kaczka faszerowana mięsem z selerowymi frytkami

Składniki:

Kaczka faszerowana mięsem z selerowymi frytkami

 

  • 1 kaczka (2 - 2,2 kg)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z cytryną i bazylią
  • przyprawa do mięs
  • majeranek
  • sól , pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia
  • Farsz:
  • 500 g. mielonej szynki wieprzowej
  • 300 g. selera konserwowego
  • 150ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól , pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Selerowe frytki:
  • 1 średniej wielkości seler korzeniowy
  • 150 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z pomidorami i bazylią
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz

Sposób przygotowania:

Kaczka faszerowana mięsem z selerowymi frytkami
Kaczkę umyć, osuszyć, przeciąć między piersiami. Nasmarować po wiechu i od środka olejem rzepakowym z cytryną i bazylią, oprószyć przyprawą do mięs, majerankiem, solą i pieprzem.

Farsz:

Mieloną szynkę wieprzową przełożyć do miski, dodać odciśnięty z zalewy seler konserwowy, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać natkę pietruszki, bułkę tartą oraz przyprawy. Wbić jajko. Wyrobić dłońmi masę mięsną.

Farszem wypełnić kaczkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.

Piec 2-2,5 godz w piekarniku nagrzanym do 200st. ( pieczenie kaczki zależy od wagi mięsa 2kg-2godz.)

Frytki selerowe:

Selera obrać, umyć, osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry, a następnie w paski.

W misce wymieszać jogurt naturalny z olejem rzepakowym z pomidorami i bazylią, szczyptą gałki muszkatołowej oraz z solą i pieprzem. Włożyć selerowe frytki, dokładnie wymieszać aby każdy kawałek warzywa został pokryty jogurtem.

30 min przed końcem pieczenia kaczki do mięsa lub na oddzielną blaszkę wyłożyć frytki selerowe.

Kaczkę podawać z selerowymi frytkami.