kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kaczka pieczona z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem, dobrze wypieczona, soczysta z idealnie odchodzącym od kości mięsem. Czego chcieć więcej?

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

Kaczka pieczona z jabłkami

podstawowe

  • kaczka o wadze około 2 kg bez podrobów
  • 2 łyżki suszonego cząbru
  • 5 łyżek suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Kaczka pieczona z jabłkami

1

Kaczka pieczona z jabłkami
Mrożoną kaczkę najpierw rozmrozić wkładając do lodówki na 24 godziny. Kaczkę umyć, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli morskiej i zostawić na 30 minut. Wyciągnąć z osolonej wody, umyć, osuszyć.

Mrożoną kaczkę najpierw rozmrozić wkładając do lodówki na 24 godziny. Kaczkę umyć, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli morskiej i zostawić na 30 minut. Wyciągnąć z osolonej wody, umyć, osuszyć.

2

Kaczka pieczona z jabłkami
Cząber, majeranek, sól i czarnym pieprz wymieszać z oliwą. Mieszanka przypraw natrzeć kaczkę od zewnątrz. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w mieszance przypraw. Włożyć do środka kaczki. „Zaszyć” ptaka wykałaczkami.

Cząber, majeranek, sól i czarnym pieprz wymieszać z oliwą. Mieszanką przypraw natrzeć kaczkę od zewnątrz. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w mieszance przypraw. Włożyć do środka kaczki. „Zaszyć” ptaka wykałaczkami. Kaczkę piec w naczyniu odpornym bez pokrywki w 230 stopniach przez 1/2 godziny (grzbietem do góry). Następnie zamknąć garnek pokrywką i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na druga stronę.

3

Kaczka pieczona z jabłkami
Kluseczki: Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli trzeba dodajemy maki – zależy od wielkości jajek. Z ciasta formujemy rulonik i nożem strącamy kluseczki na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut.

Kluseczki:
Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli trzeba dodajemy maki – zależy od wielkości jajek. Z ciasta formujemy rulonik i nożem strącamy kluseczki na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut.