ewcia0903

ewcia0903

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

kaczka w maladze

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podawać ze sałatką z egzotycznych owoców

kaczka w maladze

Składniki:

kaczka w maladze

 

Sposób przygotowania:

kaczka w maladze
Kaczkę jeśli można całkowicie rozmrozić, starannie umyć , wygnieść na desce i natrzeć w środku i z wierzchu solą zmieszaną ze zmiażdżonymi goździkami i startą gałką muszkatołową.
Odstawić na godzinę.
Następnie ułożyć w wysmarowanej brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.Podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec ok godziny.
Często polewającym się tłuszczem i dolewając po trochu wody.
Gdy mięso jest na pół miękkie odkryć brytfannę, aby odparował nadmiar płynu.
Kaczkę polać winem i piec jeszcze ,aż mięso będzie zupełnie miękkie i zarumienione.
Podzielić ją na porcje , ułożyć na półmisku przybrać cząstkami pomarańczy lub smażonymi w tłuszczu plastrami jabłek.