motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Kapuśniak na zasmażce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupa z kiszonej kapusty gotowana na karczku

Kapuśniak na zasmażce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na zasmażce

 

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na zasmażce
Umyte mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Do mięsa dodajemy pokrojoną kapustę i startą na tarce marchewkę oraz ziele, liść i przyprawy. Obraną cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na troszku smalcu. Dajemy do zupy. Gotujemy do miękkości. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą solimy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Gdy kapusta z mięsem jest miękka dajemy do niej ugotowane ziemniaki i robimy zasmażkę ze smalcu mąki i wody. Wlewamy do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Doprawiamy do smaku.
Kapuśniak na zasmażce
Mięso zalewamy wodą, dodajemy kapustę i przyprawy
Kapuśniak na zasmażce
Obraną i drobno pokrojoną cebulkę smażymy na troszku smalcu
Kapuśniak na zasmażce
Ugotowane ziemniaki łączymy z kapustą i mięsem
Kapuśniak na zasmażce
Smalec roztapiamy dodajemy mąkę i rumienimy, zalewamy wodą i energicznie mieszamy. Przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy

Tagi:

zupa przyprawy