ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Kapusta czerwona z majerankiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i zdrowa kapusta czerwona w sam raz jako dodatek do kiełbasy, kotletów, kaczki czy też innego mięsa.

Kapusta czerwona z majerankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta czerwona z majerankiem

 

  • główka czerwonej kapusty,
  • majeranek ,
  • sól, pieprz,
  • kwasek cytrynowy lub sok z cytryny,
  • cukier albo miód,
  • 1 jabłko kwaskowe,

Sposób przygotowania:

Kapusta czerwona z majerankiem
Kapustę czerwoną szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy jedno potarte jabłko, garść majeranku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz drobiowy ( dobrą garść, najlepszy jest od kaczki, gęsi albo kury, ale może być i od królika) kroimy go w kostkę, wszystko razem gotujemy do miękkości w dość dużym garnku pod przykryciem. Kiedy wszystko będzie miękkie dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny oraz cukier do smaku( oczywiście miód jest zdrowszy jak ktoś ma, może dosłodzić miodem). Kapusta powinna mieć słodko-kwaśny smak. Dzięki dodatkowi kwasku odzyskuje ładne zabarwienie i dobrze smakuje.
Kapusta czerwona z majerankiem
Poszatkowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka.
Kapusta czerwona z majerankiem
Dodajemy potarte kwaskowe jabłko np. malinowe.
Kapusta czerwona z majerankiem
Drobiowy tłuszcz kroimy w średniej wielkości kostkę.
Kapusta czerwona z majerankiem
Kapustę dusimy pod przykryciem do miękkości.