Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna mięciutka karkówka pieczona w rękawie. Wcześniej długo marynowana z dodatkiem pieprzu cytrynowego świetnie się komponowała w smaku.

Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym

 

  • 700 g karkówki
  • 100 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól
  • papryka słodka
  • przyprawa uniwersalna
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Mięso myjemy i kroimy w niegrube plastry. Do miski wlewamy olej, dodajemy pieprz cytrynowy, przyprawę uniwersalna, paprykę i sól - mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy przez około 6 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Do rękawa lub worka do pieczenia przekładamy mięso wraz z cebulą, zapinamy worek i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 80 minut w 200 stopniach. 
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Etap 1 mięso myjemy a następnie kroimy w plastry
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Etap 2 ze składników na marynatę przygotowujemy ją
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Etap 3 mięso marynujemy przez minimum 6h
Karczek pieczony marynowany z pieprzem cytrynowym
Etap 4 wraz z cebulą wkładamy do worka i pieczemy

Tagi:

przyprawy