Sposób przygotowania:
Karkówka wieprzowa marynowana i pieczona
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, sól, ziarenka pieprzu i jałowca, zagotować i ostudzić. Mięso umyć, dokładnie natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Włożyć do naczynia dopasowanego do wielkości mięsa. Zalać zimną marynatą tak aby mięso było całkowicie przykryte. Naczynie zawinąć w folię i odłożyć na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do miękkości. Od czasu do czasu polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Upieczony karczek wyjąć z piekarnika, ostudzić, pokroić. Podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlina do kanapek.