msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Karczek marynowany z rękawa.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tak zamarynowane mięso piekłam w rękawie do pieczenia.Można je grillować.

Karczek marynowany z rękawa.

Składniki:

Karczek marynowany z rękawa.

 

  • 1-1,5 kg karczku b/k
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawa do karkówki

 

Sposób przygotowania:

Karczek marynowany z rękawa.
Mięso umyć,osuszyć i pokroić w plastry.Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule posiekać.Mięso natłuścić olejem posypać obficie przyprawą do karkówki.Układać w dużym zamykanym pojemniku,przekładając cebulą i czosnkiem.Odstawić na noc.
Następnego dnia pieczemy mięso w rękawie ok.1 godziny w 180 stopniach.Na 10 minut przed końcem rozcinamy rękaw, by się przyrumieniło.
Ja podałam z pieczonymi ziemniakami z przepisu Pyzy (piekły się w tym samym czasie co mięso, na niższym poziomie).
Do tego sałata zielona ze szczypiorkiem, rzodkiewką i śmietaną do mizerii (10 %), doprawiona delikatnie pieprzem i solą.
Mięsko jest bardzo soczyste i miękkie.

Tagi:

przyprawy