Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Karkówka duszona z kuminem rzymskim i z grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Soczysta, mięciutka karkówka w pikantnym, wyrazistym, grzybowym sosie, lekko egzotyczna w smaku dzięki dodatkowi kuminu rzymskiego.

Karkówka duszona z kuminem rzymskim i z grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka duszona z kuminem rzymskim i z grzybami

 

  • 6 kotletów z karkówki wieprzowej bez kości
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych, leśnych grzybów
  • 1/4 szklanki sosu teriyaki
  • 1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z kuminem rzymskim i z grzybami
Mieszam w miseczce sos teriyaki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startymi nasionami kuminu,dodaję płaską łyżeczkę soli i tą mieszaniną dokładnie pokrywam kotlety. Przykrywam mięso folią i zostawiam najlepiej na całą noc w lodówce. Na patelni z łyżką oleju smażę partiami kotlety do zrumienienia, po czy przekładam je do szerokiego garnka. Kroję w kostkę cebule i dodaję je do przesmażonego mięsa, jeśli pozostała marynata po kotletach, też ją dolewam. Do garnka dodaję pozostały olej, wodę i połamane na małe kawałki grzyby i wszystko razem duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 1,5 godziny. Doprawiam pieprzem i solą w razie potrzeby.Mięso powinno być bardzo miękkie.
Karkówka duszona z kuminem rzymskim i z grzybami
Mięso jest gotowe, gdy po dotknięciu widelcem praktycznie rozpada się na kawałki