dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Karkówka duszona z czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka duszona najlepiej smakuje z ziemniakami i gotowaną marchewką.

Karkówka duszona z czosnkiem

Składniki:

Karkówka duszona z czosnkiem

 

  • 1 kg karkówki
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z czosnkiem
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Każdy oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie plastry mięsa zrumienić z obu stron na oleju, zmniejszyć ogień, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, smażyć na małym ogniu około 10 minut. Podlać połową bulionu, dusić. Po upływie 20 minut dodać posiekany czosnek, wsypać majeranek i tymianek, wlać pozostały bulion. Dusić, aż mięso będzie miękkie. Karkówkę przełożyć na półmisek. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki letniej wody, połączyć z sosem, zagotować. Doprawić solą, pieprzem i musztardą.