LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Karkówka z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniała, aromatyczna potrawa, bardzo prosta w przygotowaniu. Idealna na rodzinny obiad również świąteczny.

Karkówka z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z suszonymi grzybami

 

  • 1,2 kg karkówki
  • 20 dkg suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 3 łyżki maggi
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek wody
  • przyprawa Delikat Knorr czerwony do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z suszonymi grzybami
Grzyby namoczyć w wodzie. Mięso pokroić w plastry o grubości 1 cm. Posypać przyprawą Knorr. Odstawić na min 3-4 godziny (lub na noc do lodówki). Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Namoczone grzybki pokroić w paski. Wyłożyć na mięso. Cebulę pokroić w plastry. Wyłożyć na grzyby. Zalać sosem przygotowanym z reszty składników. Piec w piekarniku 1h 15 min. Podawać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Karkówka z suszonymi grzybami
Karkówka pokrojona w plastry obsypana przyprawą Knorr.
Karkówka z suszonymi grzybami
Moczone grzyby suszone pokrojone w paski.
Karkówka z suszonymi grzybami
Cebula pokrojona w plastry do karkówki z grzybami.
Karkówka z suszonymi grzybami
Karkówka przykryta grzybami i cebulą, zalana sosem.