Książka kucharska Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Suszone grzyby pozwalają na przywołanie aromatów jesieni nawet w zimowe i mroźne dni. Odkryj przepisy na dania z grzybami, nie tylko na święta.

Suszone grzyby - jak je wykorzystać?
fot. Fotolia
Suszone grzyby pozwalają na przywołanie aromatów jesieni nawet w zimowe i mroźne dni, kiedy możemy tylko wspominać grzybobranie i spacery po pachnącym, jesiennym lesie. Suszone grzyby jako dary lasu często goszczą na naszych stołach w Święta - w barszczu, bigosie, pierogach i nie tylko. Zajrzyj do naszych przepisów - na pewno znajdziesz tu coś dla siebie!

Smaki lasu

Świeże, jędrne grzyby prosto z lasu to trofeum każdego grzybiarza! Te wspaniałe smakołyki serwujemy na naszych stołach już od wieków. Pysznymi grzybami możemy cieszyć się nie tylko podczas sezonowych miesięcy. Wystarczy je odpowiednio przechować, by zachwycać się ich smakiem również w zimie. Poza mrożeniem i marynowaniem, grzyby możemy także ususzyć! Taki sposób konserwacji grzybów sprawia, że danie podane z ich dodatkiem jest aromatyczne, oryginalne i smaczne!

Grzyby poza wyśmienitymi walorami smakowymi mają również mnóstwo składników mineralnych i witamin, korzystnie wpływających na nasze organizmy! Są one źródłem witaminy C, K, PP, witamin z grupy B a także żelaza, cynku, jodu czy manganu. Wielką zaletą grzybów jest także ich niska kaloryczność - są one więc prawdziwym sojusznikiem w walce z nadwagą!

Kulinarne zastosowanie suszonych grzybów jest naprawdę szerokie! Warto przyrządzać z nich smakowite zupy, gulasze i sosy. Pasztet, grzybowe leczo, kapusta z grzybami czy pierogi to tylko kilka ze smakołyków z ich dodatkiem!

 Nie zwlekaj dłużej - zobacz przepisy na dania z grzybami zawarte w tej książce kucharskiej. Zapraszamy!