jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Karpatka malinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Każdy wielbiciel tradycyjnej karpatki z pewnością skusi się na malinową wersję tego ciasta. Uwielbiam je nie tylko za smak, ale także za pofałdowany na kształt pasma górskiego wierzch.

Karpatka malinowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karpatka malinowa

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Składniki:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 jajek
  • Malinowa śmietanka:
  • 1 litr śmietanki 30%,
  • 1,5 litra malin,
  • 4 łyżki cukru pudru (można więcej),
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki wody,

 

  • Dodatkowo: cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Karpatka malinowa
CIASTO:

Wodę umieszczamy na gazie. podgrzewami i dodajemy do niej margarynę i sól. Podgrzewamy całość do rozpuszczenia tłuszczu. następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość zdejmujemy z ognia. Mieszamy całość pałką do powstania „kluski”. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek.

Tak przygotowane ciasto delikatnie studzimy. Do przestudzonego stopniowo dodajemy po jednym jajku. Ucieramy pałką ciasto około 10-15 minut. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części wykładamy na 2 przygotowane blaszki. Pieczemy oddzielnie około 20 min. Po upieczeniu placki „karpatkowe” przekładamy malinową śmietanką.

ŚMIETANKA:

Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie. Następnie pozostawiamy ja do ostygnięcia. Maliny przebieram, przekładamy do miski i miksujemy. Zmiksowane przecedzamy przez sitko (by usunąć pestki). Schłodzoną śmietankę ubijamy.

Następnie słodzimy do smaku i dodajemy otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Całość energicznie i dokładnie miksujemy. Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy upieczone blaty karpatkowe. Ciasto odstawiamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Karpatka malinowa
Blaszki smarujemy tłuszczem , a następnie oprószamy mąką.
Karpatka malinowa
Ciasto mieszamy do momentu jak powstanie kluska.
Karpatka malinowa
Gotowe ciasto wykładamy na dwie przygotowane blaszki
Karpatka malinowa
Zmiksowane maliny przecedzamy przez sito, by oddzielić pestki