kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Karpatka ze śniegiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zrób sama/sam karpatkę z masą domowej roboty. U mnie znika w mgnieniu oka

Karpatka ze śniegiem

Składniki:

Karpatka ze śniegiem

 

Sposób przygotowania:

Karpatka ze śniegiem
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną i solą, jak się to zagotuje to dodjemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, wbijamy po 1 jajku i mieszamy (mikserem). Ciasto będzie jak budyń ale nie będzie się rwało. Smarujemy prodiż lub blachę margaryną i 1/2 ciasta wykładamy rozsmarowując ciasto po prodiżu (jak wysmarujesz łyżkę olejem to ciasto nie będzie tak w czasie rozsmarowywania przywierało do łyżki)Pieczemy w prodiżu ok.20-25 minPiekarnik 220*C 20-25minKrem do karpatki:1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, natomiast w reszcie rozmieszać mąkę, tak aby nie było grudek (wyjdzie dość gęsta masa ). Gdy mleko zacznie kipieć wlać mleczną masę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce i całkowicie ostudzić. Margarynę rozetrzeć z żółtkiem na jednolitą masę, dodawać po troszę budyń i dalej ucierać.Kremem posmarować jeden placek porządnie i górę lekko obsmarować też kremem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinęi podawać.

Tagi:

ciasto