Sposób przygotowania:
Karpatka ze śniegiem
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną i solą, jak się to zagotuje to dodjemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia, wbijamy po 1 jajku i mieszamy (mikserem). Ciasto będzie jak budyń ale nie będzie się rwało. Smarujemy prodiż lub blachę margaryną i 1/2 ciasta wykładamy rozsmarowując ciasto po prodiżu (jak wysmarujesz łyżkę olejem to ciasto nie będzie tak w czasie rozsmarowywania przywierało do łyżki)Pieczemy w prodiżu ok.20-25 minPiekarnik 220*C 20-25minKrem do karpatki:1/2 szklanki mleka zagotować z cukrami, natomiast w reszcie rozmieszać mąkę, tak aby nie było grudek (wyjdzie dość gęsta masa ). Gdy mleko zacznie kipieć wlać mleczną masę i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce i całkowicie ostudzić. Margarynę rozetrzeć z żółtkiem na jednolitą masę, dodawać po troszę budyń i dalej ucierać.Kremem posmarować jeden placek porządnie i górę lekko obsmarować też kremem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinęi podawać.
Pepino57