lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Karpatka dla każdego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Karpatka sama nazwa mówi , że to powinny być Karpaty czyli góry, doliny, pagórki. Ciasto nie dość że fajnie wygląda to i smakuje wyjątkowo. Moja karpatka ma delikatny zapach -pachnie wanilią .

Karpatka dla każdego

Składniki:

Karpatka dla każdego

 

  • Ciasto parzone:
  • Mąką tortowa tym 450 -250 gram
  • Jajka 5 szt.
  • Masło 125 gram
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Minimalna ilość soli
  • Aromat waniliowy 4 krople

 

 

Sposób przygotowania:

Karpatka dla każdego
Ciasto parzone przygotowanie : •. Wodę zagotowałam z margaryną i aromatem •Po zagotowaniu zdjęłam z gazu i wsypałam mąkę ,mieszamy szybko i płynie drewnianą łyżką . •Garnek stawiam z powrotem na gaz i gotuje na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. •3 minut. •Ciasto wychodzi jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam je w zimną wodę, wtedy szybciej ostygnie. • Ostudzone ciasto miksuje mikserem i dodaję po , jednym jajku i proszek do pieczenia. •Całość ciasta wykładamy na formę do pieczenia tą od pieca co mamy w piekarniku , uprzednio wysmarowana margaryna i obsypaną mąką. •Rozprowadzamy ciasto łyżką . •Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180 stopniMasa budyniowa przygotowanie: •Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka dodajemy cukier i gotujemy . W Pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, cukier waniliowy i mąki. • Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszajmy , uważajcie aby nie powstały grudki. •Chwilę gotujemy. •Zostawiamy do ostygnięcia- ja wstawiam w zimną wodę , szybciej stygnie. •Miękkie masło ucieram mikserem na puszystą masę. • Dodaję stopniowo zimny budyń. •Ciasto karpatko-we kroję na pół . •Masę rozprowadzam na jednym blacie ciasta i Przykrywam drugim blatem. Ciasto wstawiam do lodówki, na 2 godz. •Gotowe posypuje cukrem pudrem.