Sposób przygotowania:
Karpatka dla każdego
Ciasto parzone przygotowanie : •. Wodę zagotowałam z margaryną i aromatem •Po zagotowaniu zdjęłam z gazu i wsypałam mąkę ,mieszamy szybko i płynie drewnianą łyżką . •Garnek stawiam z powrotem na gaz i gotuje na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. •3 minut. •Ciasto wychodzi jednolite i ładnie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam je w zimną wodę, wtedy szybciej ostygnie. • Ostudzone ciasto miksuje mikserem i dodaję po , jednym jajku i proszek do pieczenia. •Całość ciasta wykładamy na formę do pieczenia tą od pieca co mamy w piekarniku , uprzednio wysmarowana margaryna i obsypaną mąką. •Rozprowadzamy ciasto łyżką . •Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180 stopniMasa budyniowa przygotowanie: •Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka dodajemy cukier i gotujemy . W Pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, cukier waniliowy i mąki. • Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszajmy , uważajcie aby nie powstały grudki. •Chwilę gotujemy. •Zostawiamy do ostygnięcia- ja wstawiam w zimną wodę , szybciej stygnie. •Miękkie masło ucieram mikserem na puszystą masę. • Dodaję stopniowo zimny budyń. •Ciasto karpatko-we kroję na pół . •Masę rozprowadzam na jednym blacie ciasta i Przykrywam drugim blatem. Ciasto wstawiam do lodówki, na 2 godz. •Gotowe posypuje cukrem pudrem.