anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Karpatka mojej babci

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczne proste ciasto,na każdą okazje:)

Karpatka mojej babci

Składniki:

Karpatka mojej babci

 

  • Ciasto
  • 1½ szklanki wody
  • ½ kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 1 masło roślinne
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 1½ szklanki mleka
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Karpatka mojej babci
Wodę zagotować z tłuszczem,do gotującej wody dodać szklankę mąki krupczatki,wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać w garnku,wystudzić! Do zimnej masy dodawać ,po jednym jajku i dobrze wyrobić mikserem.Najlepiej widełkami do piany,podzielić ciasto na 2 równe części.Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, piec 2 placki każdy po 50 min w 180ºC Masło roślinne utrzeć z cukrem pudrem,ugotować budyń w 1¾ szklanki mleka wystudzić.Zimny budyń dodawać po łyżce do masy i razem ucierać, na końcu dodać sok z cytryny do smaku.Przełożyć ciasto i posypać cukrem pudrem, wymieszanym z wanilią. Smacznego.