gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Karpatkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Karpatkowy torcik zrobiłam dla mojego synka, który uwielbia karpatkę. Torcik wyszedł całkiem fajnie.

Karpatkowy torcik

Składniki:

Karpatkowy torcik

CIASTO

KREM

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 jajka
  • 250 gram masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Karpatkowy torcik

ETAP 1:

Karpatkowy torcik
Do wody dodajemy margarynę i zagotowujemy.

Wodę zagotowujemy z margaryną.

ETAP 2:

Karpatkowy torcik
Do tłuszczu z wodą wsypujemy mąką i mieszamy.

Do wrzątku wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Masę studzimy.

ETAP 3:

Karpatkowy torcik
Po jednym jajku wbijamy do masy i miksujemy ją.

Zimną masę miksujemy wbijając po jednym jajku. Masę dzielimy na trzy części.

ETAP 4:

Karpatkowy torcik
Porcję ciasta wykładamy do tortownicy i pieczemy.

Każdą część rozsmarowujemy w tortownicy i pieczemy ok. 20-25 minut w temp 180-200 stopni.

ETAP 5:

Karpatkowy torcik
Przygotowujemy gęsty budyń, który następnie studzimy.

500 ml mleka zagotowujemy, a do pozostałego wsypujemy proszki budyniowe i wbijamy jajka - dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy, aż budyń będzie gęsty. Studzimy.

ETAP 6:

Karpatkowy torcik
Margarynę z cukrem pudrem ucieramy na jednolitą masę.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem.

ETAP 7:

Karpatkowy torcik
ucierając margarynę z cukrem dodajemy porcjami zimny budyń.

Następnie ucierając porcjami dodajemy budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części.

ETAP 8:

Karpatkowy torcik
Gotowy krem wykładamy na blaty ciasta.

Połowę kremu wykładamy i rozsmarowujemy na jednym cieście i przykrywamy drugim, po czym wykładamy resztę kremu i przykrywamy trzecim ciastem. Wierzch torcika posypujemy cukrem pudrem.