Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Kartacze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam je pierwszy raz. Nie wyszły może idealne wizualnie, ale za to w smaku wspaniałe.

Kartacze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kartacze

 

Sposób przygotowania:

Kartacze
70 dag ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie, najlepiej kilka godzin wcześniej. Pozostałe ziemniaki obieramy, ścieramy na drobniutkiej tarce i przekładamy na ściereczkę. Następnie odciskamy sok z ziemniaków do miseczki. Musimy bardzo dobrze odcisnąć sok. Ziemniaki powinny być dość suche, żeby kartacze nam się udały. Sok z ziemniaków ostawiamy na 10- 15 minut, następnie ostrożnie go odlewamy tak, żeby została nam na dnie miseczki skrobia/ krochmal. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy do nich przetarte i wyciśnięte ziemniaki, wyrabiamy masę dodając w miarę potrzeby troszkę mąki. Mięso mielone mieszamy z posiekaną i podduszoną wcześniej cebulką. Dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałki, formujemy placki, układamy na nich mięsny farsz i zlepiamy w podłużny kształt. Kartacze wkładamy na gotującą się wodę i gotujemy przez około 25 minut. Wody powinno być dużo w garnku, żeby kartacze mogły swobodnie się ugotować. Po ugotowaniu wyjmujemy je ostrożnie łyżką cedzakową. Boczek kroimy w kosteczkę. Cebulkę siekamy. Oba te składniki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i okraszamy nimi kartacze.
Kartacze
Mięso mielone łączymy z cebulą i przyprawami.
Kartacze
Część ziemniaków gotujemy, drugą część odciskamy.
Kartacze
Ziemniaki łączymy ze sobą i wyrabiamy masę.
Kartacze
Na placki masy ziemniaczanej wykładamy mięso i zlepiamy kartacze.

Tagi:

mięso