misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Kartoflanka z kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę zmiksować na gładko, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sherry...

Kartoflanka z kurkami

Składniki:

Kartoflanka z kurkami

 

  • 70g kurek świeżych
  • 150g ziemniaków
  • 1/2łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
  • 250 ml rosołu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • 1 łyżeczka wytrawnej sherry
  • 2-3 listki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Kartoflanka z kurkami
Kurki oczyścić, większe grzyby pokroić na pół. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać w rondlu, krótko smażyć na nim kurki, przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Na ten sam tłuszcz wrzucić cebulę i ziemniaki, zeszklić. Podlać rosołem, gotować ok. 15 minut na małym ogniu.
Zupę zmiksować na gładko, ponownie zagotować. Przyprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem i sherry.
Do zupy włożyć grzyby, podgrzać. Posypać posiekanymi listkami bazylii.

Tagi:

sosy