Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Keks orkiszowy z otrębami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i zdrowa propozycja deserowa na świąteczny stół,. czy do popołudniowej kawy.

Keks orkiszowy z otrębami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Keks orkiszowy z otrębami

 

  • Składniki:
  • 50 g otrąb owsianych
  • 200 g brązowego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 300g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki do oprószenia kandyzowanych owoców
  • 100 g kandyzowanej papai
  • 100 g kandyzowanych wiśni
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder na lukier
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Keks orkiszowy z otrębami
W dzieży miksera ucieramy na puszystą masę masło z cukrem. W oddzielnej misce łączymy mąkę, otręby, odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Stopniowo przesypujemy je do masła z cukrem- cały czas miksując na niskich obrotach. Składniki suche dodajemy naprzemiennie z jajkami. Kiedy już całość ładnie się połączy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy, który uperfumuje nasze ciasto. Wszystkie dodatki owocowe łączymy w oddzielnej misce- a więc łączymy ze sobą kandyzowaną papaję, wiśnię, skórkę pomarańczową oraz suszoną żurawinę- do owoców dodajemy 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby mąka dokładnie pokrywał owoce- dzięki temu nie opadną na dno. Przekładamy je do ciasta i dokładnie mieszamy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy 60- 70 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy lukrem, przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Smacznego!
Keks orkiszowy z otrębami
Etap 1 Keks orkiszowy z otrębami - perfumowanie ciasta wanilią
Keks orkiszowy z otrębami
Etap 2 Keks orkiszowy z otrębami - dodawanie bakali
Keks orkiszowy z otrębami
Etap 3 Keks orkiszowy z otrębami - porcja