bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Keks wiśniowy ucierany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo szybkie , proste i smaczne ciasto z wiśniami. W sezonie wiśniowym to ciasto jest u mnie na stole obowiązkowo.

Keks wiśniowy ucierany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks wiśniowy ucierany

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Keks wiśniowy ucierany
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, jak są utarte to wlewamy powoli olej i dalej delikatnie ucieramy. Potem stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy. Ciasto wykładamy do dwóch wąskich foremek i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Keks wiśniowy ucierany
Białka oddzielamy od żółtek i żółtka ucieramy z cukrem pudrem.
Keks wiśniowy ucierany
Do utartych żółtek dodajemy olej i mąke z proszkiem.
Keks wiśniowy ucierany
Ciasto przekładamy do dwóch wąskich foremek.
Keks wiśniowy ucierany
Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.