peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, rozgrzewająca przekąska w kilka minut

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem

 

  • ciasto francuskie

 

  • 1 nieduża gruszka

 

  • 60 ml białego wina wytrawnego

 

  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

 

 

  • 60 g sera camembert

 

 

Sposób przygotowania:

Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem
Gruszkę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Wino wraz z przyprawami zagotowujemy, wsypujemy pokrojoną gruszkę i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Z ciasta francuskiego odcinamy pas o około 15 cm szerokości. Na połowie ciasta układamy pokrojony w plasterki ser, na ser wykładamy gruszkę (oczywiście bez goździków). Ciasto zaklejamy dokładnie zagniatając brzegi. Wierzch lekko nacinamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 minut.
Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem
Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem
Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem
Kieszeń z gruszkami, winem i camembertem Etap 2