Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Klopsiki w sosie hoisin z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś inspiracje kuchnią chińską i aromatyczne klopsiki w sosie hoisin z kolorową papryką - proste i pyszne :)

Klopsiki w sosie hoisin z papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klopsiki w sosie hoisin z papryką

 

  • Klopsiki:
  • 500 gram mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ½-1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól pieprz
  • Sos:
  • 1/3 szklanki sosu hoisin
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chilli
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • Dodatkowo
  • Ryż pełnoziarnisty lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i posiekane chilli. Wlewamy sos hoisin i bułkę tartą i wyrabiamy starannie mięso.

Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem i ponownie wyrabiamy. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej klopsiki po 4-6 minut z każdej strony. Kiedy klopsiki ładnie się zarumienią na patelnie wlewamy sos hoisin i wodę, dodajemy posiekany czosnek i chilli – patelnie przykrywamy i dusimy klopsiki około 10 minut.

Następnie pokrywkę zdejmujemy i odparowujemy przez 3-4 minuty sos. Do odparowanego sosu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy wszystko razem jeszcze 2-3 minuty.

Klopsiki serwujemy z ugotowanym ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem, smacznego ; ) 
Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Mięso łączymy z bułką, imbirem, czosnkiem, szczypiorekim, sosem hoisin i solą, starannie je wyrabiamy
Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki.
Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Smażymy je po czym zalewamy je wodą i sosem i dusimy 10 minut
Klopsiki w sosie hoisin z papryką
Dodajemy paprykę, czosnek i chilli i dusimy jeszcze 2-3 minuty

Tagi:

danie mięso