paolineczka

paolineczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Baozi - chińskie bułeczki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Baozi - chińskie bułeczki - tak troszkę po mojemu są pyszne i zachwycą każdego !! Idealne na obiad czy na domowe przyjęcia.

Baozi - chińskie bułeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Baozi - chińskie bułeczki

 

  • Ciasto:
  • 500 g mąki + mąka do podsypania
  • 15 g drożdży świeżych
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 130 ml ciepłej wody + ewentualnie woda do dodania
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

 

  • Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 płaska łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pęczek dym - tylko biała część
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich
  • sos tabasco - tak z 5 chluśnięć

Sposób przygotowania:

Baozi - chińskie bułeczki
1. Ciasto:

Mleko mieszam w wodą i cukrem. Do wody z mlekiem dodaję drożdże i rozpuszczam je. Odstawiam na kilka minut aż zaczną się pienić drożdże

2. Do miski przesiewam mąkę i sól, dodaję pieniące się drożdże. Wyrabiam elastyczne ciasto ( w razie czego dolewam wody). Ciasto wkładam do garnka i przykrywam ciepłą i wilgotną ściereczką. Odstawiam na 30 min.

3. Farsz:

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w cienki eplasterki dymkę i cebulę pokrojoną w cienkie pół plasterki. Przesmażam do zezłocenia.

4. Do cebuli dodaję ocet balsamiczny i mieszam. Dodaje mięso mielone i przyprawy z tabasco. Mieszam , przesmażam ok 10 min tak by nie zrobiły się grudki mięsa. Studzę

5. Ciasto jeszcze raz delikatnie zagniatam. Rozwałkowuję na grubośc ok 0.5 cm.

6. Z ciasta wycinam kółka o średnicy 10cm. Nakładam po ok 2 łyżki farszu, ścięągam brzegi ciasta do góry.

7. Gotuję na parze ok 10-15 minut. Podawaj z dowolnym sosem
Baozi - chińskie bułeczki