gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 823]

Klopsy w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Co prawda trochę trzeba się przy nich napracować, ale końcowy efekt jest nieziemski. Polecam spróbować!

 Klopsy w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Klopsy w sosie pieczarkowym

KLOPSY

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo- wieprzowe
  • 3 jajka
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego w plastrach
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 30 dag pieczarek
  • 2 opakowania sosu pieczarkowego z torebki
  • odrobina margaryny
  • 1 cebulka
  • natka pietruszki

DODATKOWO

  • bułka tarta do obtaczania klopsów
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie pieczarkowym
Pieczarki do klopsów drobniutko pokroić i usmażyć na tłuszczu.

Mięso dać do miski, wbić jajka dodać przyprawy do smaku i ręką wyrobić na pulchną masę. Niedużą ilość mięsa wziąć do zwilżonej ręki rozplaszczyć delikatnie i nałożyć plaster sera żółtego i odrobinę pieczarek. Zwinąć w rulon i obtaczać w bułce tartej.

Piec na rozgrzanym tłuszczu wolno z obu stron.

Na odrobinie tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie dodać pokrojone pieczarki i chwilę podsmażyć.

Podlać odrobiną wody.

Opakowania sosu pieczarkowego rozpuścić w zimnej wodzie (przepis na torebce) i zalać pieczarki, chwilę pogotować.

Pod koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki. Upieczone klopsy wykładamy do misek i zalewamy sosem pieczarkowym. 
Klopsy w sosie pieczarkowym
Na sam początek pieczarki poszatkować i usmażyć na patelni.
Klopsy w sosie pieczarkowym
Następnie przygotować klopsy jak podano w przepisie
Klopsy w sosie pieczarkowym
Wszystkie klopsy obsypujemy bułką tartą i smażymy na patelni.