Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Klopsiki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na smaczny sos do klopsów

Klopsiki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Klopsiki w sosie pieczarkowym

 

  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 5 szklanek wody
  • przyprawy
  • 2-3 łyżki masła roślinnego
  • kostka do sosów
  • 5 łyzek mąki
  • klopsiki

Sposób przygotowania:

Klopsiki w sosie pieczarkowym
Na dnie dużego garnka rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę - podsmażamy.

Do podmsażonej cebulki dodajemy pokorojone w półplasterki pieczarki oraz kostke do sosów, doprawiamy solą i pieprzem i dalej smażymy.


W chwili kiedy pieczarki i cebula są już miękkie wlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe, sól i pieprz do smaku - gotujemy.


Mąkę podpiekamy w rondelku aż złapie rumiany kolor, po czym do gorącej mąki wlewamy zimną wodę i mieszamy by nie zrobiły się kluski. Zahartowaną zasmażkę wlewamy do gotującego się sosu i gotujemy jeszcze chwilę.


Tak przygotowany sos podajemy z klopsikami, zrobionym wg przepisu https://gotujmy.pl/klopsiki-mysiuni,przepisy-mieso-mielone-przepis,116109.html
Klopsiki w sosie pieczarkowym
podsmażane pieczarki i cebula daja ładny aromat sosowi
Klopsiki w sosie pieczarkowym
mąke podpiekamy by zasmażka miała ciemny kolor . .

Tagi:

przyprawy sosy