SUPERPRZEPIS

Knedle tyrolskie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Knedle tyrolskie Więcej zdjęć (5)

Jest to danie, jak i dodatek do obiadu, np: do gulaszu czy rosołu. Można zrobić w wersji bez dodatku boczku, jako zamiennik ziemniaków do dań mięsnych lub posypane parmezanem i polane masłem jako danie główne. Bardzo sycące. Polecam.

Składniki:

Knedle tyrolskie

 

  • 10 czerstwych bułek pszennych
  • 3 jaja
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20-30 dkg boczku lub szynki na surowo wędzonej
  • 150 g masła
  • garść natki pietruszki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 3 średnie cebule

Sposób przygotowania:

Knedle tyrolskie
Bułki, pokroić w kostkę, nie za wielką. Pozostawić do wysuszenia. Gdy nasze kostki są zupełnie suche, dodajemy do nich szklankę mleka, dwie łyżki pszennej mąki, pieprz i jajka. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy. Teraz obieramy i siekamy na drobno cebulę. Dusimy ją na 100 g masła, na małym ogniu. Dokładamy szynkę lub boczek pokrojony w małą kosteczkę. Dusimy i mieszamy przez 10 minut. Dokładamy wszystko do naszej masy z bułek, czekamy aż przestygnie, dosypujemy natkę pietruszki i dokładnie wszystko mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Próbujemy, doprawiamy według własnej tolerancji solą i odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie jeszcze raz wszystko mieszamy i robimy próbę, czyli gotujemy wodę, solimy ją i wrzucamy do niej kulkę zrobioną z ciasta. Najlepiej mieć mokre ręce podczas "kulania". Gotujemy 15 minut na małym ogniu, jeżeli knedel jest w całości tzn. że jest dobrze zrobiony, a jeżeli się rozpada to trzeba dodać troszkę mąki i przemieszać. Gotowe knedle, posypujemy parmezanem, pokrojoną skórką z pomidora i polewamy odrobiną pozostałego gorącego masła. Smacznego. 
Knedle tyrolskie
Czerstwe bułki kroimy w kostkę, dolewamy mleko i dodajemy jaja, mieszamy
Knedle tyrolskie
Cebulę i szynkę lub boczek dusimy na maśle przez 10 minut.
Knedle tyrolskie
Gdy wszytko przestygnie, dodajemy natkę i dokładnie mieszamy
Knedle tyrolskie
Formujemy kulki z ciasta, gotujemy , odcedzamy i posypujemy serem, pomidorami i polewamy masłem