Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Będąc w Austrii trafiłem służbowo do maleńkiej wioski Kals u podnóża najwyższej austriackiej góry Glossglockner

Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe

 

  • pół czerstwej bagietki (ew. 3 kajzerki)
  • szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 15 - 20 dag sera (użyłem pół na pół potartego oscypka i owczej bryndzy)
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • maka - ok. 3 - 4 garści
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku.

Sposób przygotowania:

Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe
Zamiast tyrolskiego bergkäse - polski oscypek i bryndzę. Czerstwą bułkę pokrój w kostkę i pozostaw, aż całkiem wyschnie (ja dosuszałem w piekarniku). Suchą kostkę bułczaną wsyp do miski, wlej mleko, dodaj jajka, zamieszaj i odstaw. Na łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulkę i dodaj ją wraz z tłuszczem do bułki. Dodaj starty oscypek i bryndzę. Dopraw solidne gałką muszkatołową. Wymieszaj i dodawaj stopniowo mąki - wyrabiaj ręką - dodaj tyle, aby ciasto nie było zbyt kleiste. Omączonymi dłońmi formuj knedle i odkładaj na posypaną mąką deskę. Kładź na osolony wrzątek i gotuj 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia. Roztop na patelni resztę masła i podsmaż na nim lekko posiekany szczypiorek. Polej nim knedle i podawaj.
Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe
Bułkę najpierw dobrze wysusz, potem zamocz :-)
Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe
Polski oscypek i bryndza nie gorsze od tyrolskich!