Sposób przygotowania:
Käseknödel - Tyrolskie knedle serowe
Zamiast tyrolskiego bergkäse - polski oscypek i bryndzę. Czerstwą bułkę pokrój w kostkę i pozostaw, aż całkiem wyschnie (ja dosuszałem w piekarniku). Suchą kostkę bułczaną wsyp do miski, wlej mleko, dodaj jajka, zamieszaj i odstaw. Na łyżce masła zeszklij posiekaną drobno cebulkę i dodaj ją wraz z tłuszczem do bułki. Dodaj starty oscypek i bryndzę. Dopraw solidne gałką muszkatołową. Wymieszaj i dodawaj stopniowo mąki - wyrabiaj ręką - dodaj tyle, aby ciasto nie było zbyt kleiste. Omączonymi dłońmi formuj knedle i odkładaj na posypaną mąką deskę. Kładź na osolony wrzątek i gotuj 3 - 4 minuty od chwili wypłynięcia. Roztop na patelni resztę masła i podsmaż na nim lekko posiekany szczypiorek. Polej nim knedle i podawaj.