js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Czeskie knedliki z bułki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

czeskie knedle - pyszne i syte

Czeskie knedliki z bułki

Składniki:

Czeskie knedliki z bułki

 

  • 4 jajka
  • 2 małe łyżeczki soli
  • ½ szkl. mleka
  • 6-8 kajzerek
  • 50 dag mąki
  • ew. trochę posiekanej natki

 

Sposób przygotowania:

Czeskie knedliki z bułki
Jajka wbić do miski i wymieszać z solą. Dodać mąkę, ponownie dobrze wymieszać. Do ciasta musi się dostać dużo powietrza. Wlać mleko, wymieszać. Bułki pokroić w kostkę, połączyć z ciastem. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Uformować 4 podłużne knedle (warto zmoczyć ręce, żeby się ciasto nie kleiło). Zagotować wodę, posolić ją i włożyć knedle. Gotować 15 minut z jednej strony, następnie odwrócić i dogotować po drugiej stronie. Woda nie powinna zbyt mocno wrzeć. Gotowe knedle pokroić w plastry i zrumienić na maśle. Podawać z pieczeniami lub sosami.

Tagi:

jajko jajka