kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Knedle z serem żółtym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Knedle z serem żółtym podawać na ciepłym półmisku z surówką warzywną.

Knedle z serem żółtym

Składniki:

Knedle z serem żółtym

 

Sposób przygotowania:

Knedle z serem żółtym
Ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i zmielić. Odłożyć te do nadzienia. Ser zetrzeć na tarce o grubych dziurkach. Cebulę obrac i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć, dodać do odłożonych ziemniaków, przyprawić na ostro. Z ziemniaków, mąki, szczypty soli i jajek zagnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć, położyć nadzienie, zawinąć brzegi i formować okrągłe knedle. Wrzucać je na osolony wrzątek, ugotować i odcedzić. Wyłożyć na półmisek, polane stopioną słoniną i skwarkami.