Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kołduny litewskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać jako dodatek do barszczu czystego, lub jako samodzielne danie, polane stopioną słoniną

Kołduny litewskie

Składniki:

Kołduny litewskie

 

  • Ciasto:
  • 40 dag przesianej mąki pszennej 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody sól.
  • Farsz:
  • 45 dag chudej wołowiny, jagnięciny lub mieszaniny tych mięs
  • 25 dag łoju lub szpiku wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

 

  • Ponadto:
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki), do gotowania kołdunów

Sposób przygotowania:

Kołduny litewskie
Mięso umyć, osuszyć i drobno posiekać Odstawić w chłodne miejsce. Łój zmielić w maszynce do mięsa. Cebule obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, lub również zmielić w maszynce do mięsa. Zeszklić na oliwie. Podlać kilkoma łyżkami rosoły zagotować. Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podprawić solą, pieprzem, majerankiem i mielonym zielem angielskim. Z mąki jajka i wody zagnieść ciasto (jak na pierogi). Przełożyć na stolnicę i cienko rozwałkować. Szklanką wykroić krążki. Na każdy położyć łyżeczkę farszu. Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi uważając aby w miejsca zlepiania nie dostał się farsz. Gotować w rosole do chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić. .